Prijave su u toku do 20. januara

UX Dizajn

Naučićeš kako da dizajniraš sajtove i aplikacije koji su laki za korišćenje, lijepi i efikasni.

● Početak kursa: februar 2022.
● Trajanje: 3 mjeseca
● Cijena: besplatno
● Nivo: za početnike

Prednosti profesije

Perspektivnost

Svako softversko rješenje bi trebalo biti optimizovano za korisnike, pa je potražnja za specijalistima iz UX dizajna uvijek u rastu.

Znanje iz različitih oblasti

UX dizajn omogućava rad u različitim oblastima i razvoj vještina iz različitih pravaca.

Kreativnost

Razumećeš kako da primijeniš svoje znanje u UX dizajnu, proširičeš svoje vještine i moći ćeš da se prekvalifikuješ.

O kursu

Program obuke UX dizajn namijenjen je grafičkim dizajnerima i programerima koji žele da unaprijede svoje vještine i dublje razumiju interakcije između korisnika i softvera. Polaznici kursa će naučiti kako da planiraju i kreiraju proizvode koji ne samo da izgledaju lijepo, već su i laki za korišćenje.

Zanima te koje alate i tehnologije ćeš naučiti da koristiš? Kroz tri mjeseca, najviše puta ćeš na svom računaru pokrenuti Adobe XD, Google Analytics, InVisionApp, Yandex Metrica, Excel Analysis Toolpak.

Obuka će biti organizovana intenzivno u periodu od 3 mjeseca (februar – maj 2022.), sa dvočasovima u popodnevnim terminima dva puta sedmično.  Program je osmišljen za 10 učesnika koji će po završetku obuke biti sposobni da kreiraju kompletan interaktivni prototip mobilne ili veb aplikacije.

Kome je namenjen kurs?

Za one koji žele da promijene profesiju

Savladačeš profesiju UX dizajnera od nule i kasnije češ moći da radiš u IT kompaniji ili kao freelancer.

Početnike u UX dizajnu

Sistematizuj svoja znanja i dopuni profesionalne veštine, a sve sa jednim ciljem – primjena u praksi! 

Za dizajnere iz drugih oblasti

Razumjećeš kako da primeniš svoje znanje u UX dizajnu, proširičeš svoje vještine i moći ćeš da se prekvalifikuješ.

Šta ćeš naučiti?

Osnovne principe dizajna i interakcije čovjeka i uređaja
Istraživanje i prototipovanje mockup-ova korisničkog iskustva
Kreiranje kompletnog interaktivnog prototipa mobilne ili veb aplikacije

Plan i program

Početak kursa će biti posvećen upoznavanju polaznika sa osnovama marketinga i načinom na koji se marketing strategija formira. Tek kada polaznici savladaju osnove – razumijevanje kupaca, razumijevanje različitosti navika kupaca u digitalnom okruženju u odnosu na offline okruženje, kao i razumijevanje koje emocije bude različite marketinške i prodajne poruke, kreće se sa uvođenjem konkretnih digitalnih kanala koji se izučavaju tokom kursa.

Koristeći Veb dizajn kao startnu tačku, polaznici će biti upoznati sa osnovnim principima dizajna i načinom na koji se dizajn evaluira sa klijentom i korisnicima. S obzirom na veb dizajn kao osnovu, govoriće se i o osnovnim veb tehnologijama koje polaznici mogu koristiti za brži, ljepši i efikasniji dizajn.

Polaznici će istražiti osnove ljudske motorike, percepcije i opažanja koji utiču na efikasnost interaktivnog dizajna.

Koristeći alate kao što je Adobe XD, polaznici će naučiti kako se pravi mockup korisničkog iskustva. Kroz stvarne praktične primjere, polaznici će naučiti tehnike pretvaranje crtica sa posmatranja u zaključke o daljim akcijama u stvaranju dizajna i prilike za dalji razvoj proizvoda ili unaprijeđivanje dizajna.

Korisnici će biti upoznati sa multivarijantnim (AB) testiranjem, prostim matematičkim metodama koji rukovode ovim testovima (hi na kvadrat test). Korisnici će biti upoznati sa sprovođenjem AB testa koristeći Google-ove alate i biće im predstavljene naprednije metode za analizu varijanse i utvrđivanje međusobne zavisnosti rezultata testova (f-test, ANOVA).

Za kraj, polaznici će na raspolaganju imati tri nedjelje kako bi u radu sa mentorima kreirali kompletan interaktivni prototip mobilne ili veb aplikacije. Svi radovi će biti prezentovani i prokomentarisani u okviru grupe.

 

Predavač

Milutin Pavićević

UX dizajner i developer

● kreativni direktor u kompaniji Alicorn;
● posjeduje dvije decenije iskustva u dizajnu i programiranju za web;
● njeguje sistematski pristup putu od korisničkih zahtjeva do finalnog proizvoda;
● brojni UX projekti za domaće i međunarodne klijente od kojih su najistaknutiji: www.domain.me, www.montenegroairports.com i www.erstebank.me;
● kao UX dizajner kroz matematičku pozadinu voli da apstraktne koncepte pretvori u osmotrive, mjerljive brojeve i rezultate tih mjerenja uključi u proces donošenja odluka.