Prijave su u toku do 20. januara

Game Development

Naučićeš programski jezik C#, radićeš na konkretnim primjerima u popularnom pokretaču Unity Engine, a sve svoje ideje za video igre imaćeš prilike da implementiraš kroz ovaj kurs!

● Početak kursa: februar 2022.
● Trajanje: 3 mjeseca
● Cijena: besplatno
● Nivo: napredni

Prednosti profesije

Potražnja

Tržište video igara raste i potražnja za specijalistima iz ove oblasti prevazilazi ponudu kako u našoj državi, tako i na globalnom tržištu.

Trend

Najpoznatije mobilne igre poslednjih godina su kreirane na Unity: Pokemon GO, Hearthstone, Star Wars: Galaxy of Heroes, Albion Online i mnoge druge.

Univerzalnost

Kreiraj 2D i 3D igre bilo kog žanra, izgradi karijeru u nekoj IT kompaniji ili radi kao freelance developer.

O kursu

Već od drugog modula imaćeš svoju video igru koju ćeš moći da dijeliš sa prijateljima i nadograđuješ tokom kursa. Kako ćemo znati da li je obuka bila uspješna?

Kurs predviđa dvostruku potvrdu stečenog znanja – prvi put kroz završni projekat u kome će polaznici isporučiti kompletnu igru spremnu za njihov portfolio, a drugi put kroz učešće svih polaznika (u grupama ili samostalno, u skladu sa pravilima takmičenja) na jednom od najvećih svjetskih „Game Jam“ online hakatona, gdje će svoje novostečeno znanje moći da uporede sa kolegama iz čitavog svijeta.

Kurs će biti organizovan intenzivno u periodu od 3 mjeseca (februar – maj 2022.), sa dvočasovima u popodnevnim terminima dva puta sedmično. Kurs je osmišljen za 7 učesnika.

Kome je namenjen kurs?

Programerima koji se interesuju za računarsku grafiku i razvoj igara

Savladačeš profesiju Game developera od nule i posle češ moći da radiš u kompaniji ili kao freelancer.

Svima koje zanimaju igre i žele da počnu da ih prave

Naučite C# i kako da kreirate projekte u Uniti-u od nule i budite u mogućnosti da rastete u obećavajućem pravcu.

Onima koji žele da učine stvari interaktivnim

Ako stvaraš zanimljiva iskustva za korisnike i misliš da je pravo vrijeme da stvari postanu interaktivnije i zabavnije, ovo je program za tebe

Šta ćeš naučiti?

Planiranje i kreiranje igre u jeziku C#

Kreiranje 2D i 3D igre u raznim žanrovima

Korišćenje Unity Engine

Plan i program

Početak kursa će biti posvećen upoznavanju polaznika sa osnovama marketinga i načinom na koji se marketing strategija formira. Tek kada polaznici savladaju osnove – razumijevanje kupaca, razumijevanje različitosti navika kupaca u digitalnom okruženju u odnosu na offline okruženje, kao i razumijevanje koje emocije bude različite marketinške i prodajne poruke, kreće se sa uvođenjem konkretnih digitalnih kanala koji se izučavaju tokom kursa.

Na primjeru pravljenja 2D platformske igre u stilu „Super Mario Bros“, polaznici će biti upoznati sa naprednijim sistemima detekcije kolizije, 2D fizikom, sistemom za izradu i kontrolu animacija, ugrađenim alatima za dizajn 2D nivoa, logikom upravljanja platformskom igrom i konceptom nivoa u Unity Engine-u.

Na primjeru pravljenja jednostavne 3D pucačke igre iz prvog lica, polaznici će biti upoznati sa kontrolerima u 3D okruženju, 3D fizikom, particle sistemima, osnovama postprocessinga u Unity endžinu, osvjetljenjem i mapiranjem statičnog osvjetljenja, i ugrađenim alatima za dizajn 3D nivoa, a susrešće se i sa svojstvima URP i HDRP rendering okruženja i sa osnovnim metodama „kitbashinga“ – tehnike za brzu proizvodnju potrebnih modela za prototipe igara i hakatone.

Na primjeru pravljenja kompletne kviz ili „candy crush“ logičke igre sa „slot“ međuigrom za odabir pitanja, polaznici će se susresti sa naprednijim konceptima u dizajnu korisničkog interfejsa, kompajliranjem za mobilne telefone, osnovama komunikacije sa online servisima, osnovama dizajna korisničkog iskustva za igre, naprednijim konceptima kontrole nad korisničkim interfejsom (touch i click handleri, drag and drop kontrola) i napraviti kompletnu igru za pametne telefone.

Polaznici će biti upoznati sa osnovama izrade Game Design Documenta i upravljanjem nezavisnim igračkim projektom, nakon čega će, na osnovu GDD-a koji su sami napisali, u grupama i pod mentorstvom, razviti kompletnu igru po svojoj želji koja će predstavljati njihov završni projekat. Završni projekti ili njihove demo verzije biće objavljeni na internetu, u okviru strane posvećene ovom programu obuke.

Polaznici će učestvovati na nekom od velikih svjetskih Game Jam online događaja (Global Game Jam, Ludum Dare, Itch.io ili Brackeys, u skladu sa trenutkom završavanja petog modula), gdje će u kratkom vremenu (48 sati do nedjelju dana, u skladu sa pravilima događaja) iskoristiti stečena znanja i razviti igru u skladu sa temom i ograničenjima koji će biti objavljeni na startu takmičenja.

Predavač

Milutin Pavićević

UX dizajner i developer

● kreativni direktor u kompaniji Alicorn;
● posjeduje dvije decenije iskustva u dizajnu i programiranju za veb;
● završene međunarodne specijalizacije iz oblasti razvoja video igara;
● Milutinov omiljeni projekat iz oblasti razvoja igara: www.eunadlanu.me