Ide li ti se možda u Berlin?

Da vam neko postavi pitanje: “Ide li ti se možda u Berlin?”, da li biste bili u tolikom šoku da jedva možete zbunjeno odgovoriti: “Daaa?” ili biste istovremeno vrištali od sreće i klimali glavom? Uz vjerovatnoću od 95% (kažem 95, tih 5% smo na fakultetu obično uzimali kao standardnu grešku) negativan odgovor ne bi bio opcija, baš kao što nije bio ni u mom slučaju.

Dakle, prvo šok, pa vrištanje – malo od sreće, a malo i od panike, jer: “Gdje mi je pasoš sad kad treba da krenem za manje od 24h?!” E sad, ako ste pomislili da se “Leteći start” sa Anom Mihajlovski i Milanom Kalinićem vratio na male ekrane – ništa od toga, bar ne prema našim saznanjima.

Razlog našeg odlaska u Berlin bio je WordCamp Europe. U stvari, najveći WordCamp organizovan. Ikad. Sa preko 3 000 učesnika. U prevodu, još jedna porcija mini panike za Sanju.

Ali dosta o meni, evo kako su kompletan događaj, predavanja, ali i sve to što smo zapravo radili, izgledali iz Danicinog, Bojaninog i Andrijinog ugla.

Sanja Mračević

Sanja Mračević

Key Account Manager

Kad joj kažete da se osjeća kao kod kuće, baciće se na kreiranje sadržaja za društvene mreže i blog ili će učiniti sve da opravda nadimak produžene ruke svojih klijenata. Posjeduje super moć da haos od ideja pretvori u nešto smisleno. Možete je vidjeti kako fotka okolo naokolo i nada se da će naučiti da rukuje volanom. Osoba od kontrasta – čas je ozbiljna, čas se šali, ili kako ona kaže, “uništava” na svoj račun, a ni drama queen momenti joj nisu strani.

Kad kažem mini panika, to izgleda ovako

Danica – ovako se sve iznosi na sopstvenim, (ne)jakim plećima

Naš tim se može pohvaliti nizom sponzorskih događaja organizovanih za potrebe naših klijenata, a WordCamp je jedan od onih koji nam je posebno drag.

Već četvrtu godinu smo glavni i odgovorni za doMEnov štand na ovoj konferenciji – i u Evropi, i u Americi, a berlinsko izdanje je, po svemu sudeći, najveće do sada. Znajući to, potrudili smo se da naš štand izgleda upečatljivo (u čemu nam je definitivno pomogla jarko crvena doMEnova boja), sa elementima grada u kome se održava događaj provučenim kroz promo materijale.

Nećemo biti lažno skromni, pa ćemo reći da, iz godine u godinu, naš kreativni tim pomjera granice zanimljivog. Tako smo ove godine poželjeli da se bar na kratko vratimo u djetinjstvo i, kao nekada, igramo u luna parku. Rezultat toga je bila digitalna claw machine igra koja je, nakon Spark.me i Dribbble HangTime-a, putovala sa nama u Berlin! Izgleda da nismo bili jedini koji su se toliko veselili ovoj igri – ogroman broj učesnika konferencije se smjenjivao za štandom i jedina konstanta je bila velika količina pozitivne energije i gromoglasnog smijeha.

Dokaz gromoglasnog smijeha i sa druge strane štanda

Kako bi ta energija trajala i nakon druženja za štandom, svi učesnici koji su nas posjetili i igrali igru, osvojili su jednu od posebno dizajniranih i korisnih nagrada koje smo pripremili. Uz to, u saradnji sa GoDaddy-jem, obezbijedili smo kupone za besplatnu prvu godinu registracije .ME domena, a koje su svi zainteresovani mogli uzeti – i veliki broj ljudi je po njih namjenski dolazio! 🙂

Andrija – predavanja koja ćete tražiti na Google-u

John Jacoby – Advanced Database Management For Plugins

Jedan od boljih govora koje smo poslušali, bio je Džonov govor o korišćenju baza podataka u WordPress-u. WordPress sam po sebi ima prilično jednostavnu bazu podataka gdje se mnoge stvari nalaze u svega nekoliko tabela. Ukoliko ustanovite da je to dovoljno za sve plugine koje razvijate (vrlo često jeste), to vam pojednostavljuje posao. Ipak, šta se dešava kad to nije dovoljno? WordPress u Core-u ne sadrži ORM sistem ili bilo kakve migracione skripte, što malo otežava razvijanje softvera koji ima potrebu za svojom bazom i/ili tabelama. Svega jedna funkcija (dbDelta) obavlja većinu posla sa bazom u WordPress-u. Ukoliko želite da saznate više o tome, ili da provjerite novu Džonovu biblioteku koja bi trebalo da doda potpuno funkcionalan ORM sistem WordPress-u, poslušajte ovaj govor.

Matt Mullenweg – Matt on WordPress

Kao i prošle godine, većina Metovog govora je bila posvećena Gutenbergu i njegovom daljem razvoju. U ovih godinu dana, novi editor je prešao veliki put. Od bagovitog plugina, prešao je u Core i sada se preko 150.000 postova dnevno objavi preko ovog editora. Gutenberg bi u sledećih godinu dana trebalo da promijeni način na koji funkcionišu meniji i widgeti.

Ipak jedna od zanimljivijih stvari u Metovom izlaganju, bio je Q&A gdje su postavljena i neka nezgodna pitanja vezana za Gutenberg i proces odlučivanja oko onoga što postaje dio jezgra WordPress-a. To što se takva pitanja postavljaju i dobijaju odgovori je i cilj WordCamp-a i dokaz da zajednica zaista funkcioniše.

Multitasking: radimo i budni sanjamo currywurst i šnicle

Vladimír Smitka – WordPress through the bad guys’ glasses

Možda najzanimljiviji govor dao je Vladimir Smitka. Veliki dio govora je bio o tome šta tačno haker gleda i vidi na vašem WordPress sajtu, a zatim i o tome kako se te informacije mogu iskoristiti protiv vas. Svakako savjetujem da poslušate ovaj govor, ili makar da pročitate Vladimirove savjete koje je postavio na svom blogu.

Naravno, WordPress kao proizvod i WordCamp kao okupljanje zajednice, nisu isključivo tehnološki orjentisani, već su namijenjeni svim ljudima koji se bave ili bi željeli da se bave WordPress-om. Zbog toga smo izdvojili nekoliko zanimljivih tema koje bi bilo lijepo poslušati:

  1. The art of pricing
  2. Understanding what makes a website landing page convert
  3. Why I walked more than 700km to Berlin, and survived
  4. What got you here won’t get you there – moving from developer to WordPress business owner
  5. Doing it wrong

Bojana – o čemu drugo nego o hrani i provodu?

Prebacimo se sada na ono što je zaista bitno, bez čega nijedan događaj ne bi imao smisla, i što svakoj konferenciji daje specifičan “schmeck” – naravno, govorimo o hrani.

I work for .ME i tražim gdje ćemo da jedemo posle

Ponešeni utiskom sa prošlogodišnjeg izdanja konferencije koji je podigao očekivanja pravih gurmana istančanog ukusa kao što smo mi, očekivali smo, u najmanju ruku, skoro isti izbor kao kod domaćina iz Beograda.

Ono što nas je dočekalo nakon višečasovnog upoznavanja sa gostima konferencije, slušanja predavanja i učestvovanja na radionicama, a bilo koja forma i količina kalorija bi naše gladne glave zadovoljila, bila je kolekcija zeleniša i crveniša. Osim ako smo propustili vijest da je ovogodišnja tema “GO VEGAN”, ne umijemo objasniti zašto smo u zemlji poznatoj po mesnim proizvodima (mmm šnicle, kobasice) ostali uskraćeni za iste.

Da utolimo duševnu bol pretrpljenu zbog šokantne odluke organizatora da stavi veto na hranu životinjskog porijekla, utjehu smo morali potražiti na drugom mjestu. Naš već iskusni njuh nas je odveo na drugi kraj grada, jer ipak ovaj put ne bi bio uspješan da makar jednom nismo nahranili svoja čula, ali i apetite, neodoljivim lokalnim specijalitetima.

Dok nam je Bokice i njenog osjećaja za hranu, ne bojimo se gladi

Nezaobilazna stavka svakog poslovnog događaja je i druženje u manje formalnom, večernjem izdanju. Dijele se utisci i ideje, iskustva i planovi, a posebna prednost Berlina je što se sve ovo odigrava na hipsterskim i vibrantnim mjestima koji se mogu naći u svakom dijelu grada.

I dok su neki kumili i molili da se razgovori nastave u Berghajnu, najpoznatijem klubu u gradu, a možda i na svijetu, prosta većina je (pametno) presudila u korist drugog, manje poznatog, ali vjerovatno jednako posjećenog lokala, koji je odavao sliku opuštenog mjesta.

Ulazimo unutra, raznobojna svjetla šetaju po našim licima, a bend na bini počinje da svira poznate melodije. Ili nam se makar činilo da su poznate, s obzirom na to da se radilo o prepoznatljivom stilu gospode na trubama i ostalim duvačkim instrumentima. Šta drugo nego da pišemo peticiju da se Sabor trubača u Guči preimenuje u Sabor trubača u Berlinu?

Ideja teksta je bila da vam ukratko prenesemo utiske sa berlinskog izdanja WordCamp-a, a pošto ukratko ne znači 1 200 riječi, računam da je vrijeme da malo odmorimo tastature i pustimo vas da “svarite” sve ove informacije koje smo sa vama podijelili.

Jedno je sigurno – mi se vraćamo u Berlin prvom prilikom. Ako ništa drugo, onda makar turistički. Ipak nije u redu da ta prozivka za Berghajn prođe tek tako. 🙂

*Što se fotografija tiče, na njima smo zahvalni zvaničnim fotografima konferencije, ne računajući currywurst selfi.

Sanja Mračević

Sanja Mračević

Key Account Manager

Kad joj kažete da se osjeća kao kod kuće, baciće se na kreiranje sadržaja za društvene mreže i blog ili će učiniti sve da opravda nadimak produžene ruke svojih klijenata. Posjeduje super moć da haos od ideja pretvori u nešto smisleno. Možete je vidjeti kako fotka okolo naokolo i nada se da će naučiti da rukuje volanom. Osoba od kontrasta – čas je ozbiljna, čas se šali, ili kako ona kaže, “uništava” na svoj račun, a ni drama queen momenti joj nisu strani.