S obzirom na to da je pisanje ovog blog posta potrajalo, jer je svaka verzija prijetila da postane roman u dva toma koji vrišti od potpunog oduševljenja, odlučila sam da skratim priču i bar malo vas poštedim.

Zbog toga, umjesto uvoda, priča o Lisabonu počne serijom od, ni 5, ni 6, nego 10 #QuickFact, #FunFact ili na našem:

Da li ste znali…

…da je most Vasko de Gama, koji se nalazi u Lisabonu, najduži u Evropi?

…da se najstarija knjižara na svijetu koja i dalje radi nalazi takođe u Lisabonu?

…da u Lisabonu možete probati čuveni Pasteis de Nata, a još čuveniji Pasteis de Belem možete probati samo na jednom jedinom mjestu na svijetu, a ono se nalazi upravo u ovom gradu?

…da ovdje postoji toliko načina pripreme bakalara da, ukoliko bi jedan Portugalac odlučio da ga priprema svakog dana, jelo pripremljeno po istom receptu bi se ponovilo tek nakon tri pune godine?

…da ovdje postoji i posebna tehnika konzumiranja sardina?

…da li vas sada čudi što je upravo Portugal treća zemlja u svijetu po potrošnji ribe po glavi stanovnika?

…da je u ovom gradu veoma popularno nešto što se zove Zeleno vino?

…da iako važi za grad od 7 brda, ima ih u stvari mnogo više?

…da, iako se opisuje kao krajnje melanholičan, fado može zvučati izuzetno veselo?

…da ukoliko planirate posjetu Portugalu, ono što treba da guglate je: Authentic Portuguese Tasca?

Ako se pitate da li ste, umjesto na blog Alicorn-a, zalutali kod neke travel blogerke u pokušaju, provjerite veb adresu na kojoj se trenutno nalazite i uvjerite se da ste na pravom mjestu. Ako vam tek sada nije jasno o čemu se radi i šta će nama ovakav sadržaj, onda je vrijeme za još jedno pitanje slično prethodnim koje glasi:

Sanja Mračević

Sanja Mračević

Key Account Manager

Kad joj kažete da se osjeća kao kod kuće, baciće se na kreiranje sadržaja za društvene mreže i blog ili će učiniti sve da opravda nadimak produžene ruke svojih klijenata. Posjeduje super moć da haos od ideja pretvori u nešto smisleno. Možete je vidjeti kako fotka okolo naokolo i nada se da će naučiti da rukuje volanom. Osoba od kontrasta – čas je ozbiljna, čas se šali, ili kako ona kaže, “uništava” na svoj račun, a ni drama queen momenti joj nisu strani.

Da li ste znali da se u Lisabonu održava Web Summit na kojem smo bili i ove godine?

Pričali smo vam o tome i prošle godine, ali podsjećanja radi, riječ je o nečemu što je Forbes proglasio najboljom tehnološkom konferencijom na svijetu. E sada samo zamislite kako sam ja, koja svakodnevno bar 2 puta vrisnem od oduševljenja, reagovala kada mi je Danica rekla: Sanja, u novembru idemo u Lisabon na Web Summit! Da, da, dobro pogađate – iz cegera sam istog momenta izvadila konfete koje su u narednom trenutku preplavile prostoriju i počela da skačem od sreće kao Bambi.

Nema pitanja hoćeš li ili nećeš, jer kada je Web Summit u pitanju, to se ne pita, a i ko sam ja da kažem ne kad ni sama ne znam da li duže jedva čekam da odem u Lisabon ili na ovaj događaj?! Pretpostavljate da su očekivanja bila ultra visoka, a da li su ispunjena, otkrijte u nastavku. 🙂

Kako izgleda taj čuveni Web Summit?

Prvi utisak: sa svojih 5 paviljona i centralnim stejdžom – o g r o m n o + hvala zdravom razumu što smo se registrovale na aerodromu, odmah po dolasku, i što je ta opcija uopšte postojala, jer je, mimo nas, događaju prisustvovalo tačno:

Govornika

Učesnika

Startup-ova

Tech investitora

Dok dođete do jednog od paviljona ili glavne bine, pa dok sve štandove obiđete i poslušate ono što ste htjeli da čujete (ja npr. nisam htjela da napustim državu sve dok ne vidim robota Sofiju, ne čujem osobu zaposlenu u JPMorgan Chase koja važi za jednu od 5 najboljih CMO na svijetu i bar na kratko zamislim sebe kao dio svijeta Kering grupe), ne možete, a da ne proklinjete svoj talenat za zaobilaženje teretane i staze za trčanje i na kraju dana iscrpljeno, ali sa osmijehom na licu bacite pogled na aplikaciju koja mjeri broj koraka koje ste napravili do tog trenutka.

Značajan doprinos broju napravljenih koraka i pređenih kilometara dao je i Night Summit koji se održavao u večernjim časovima na nekim od najatraktivnijih lokacija u Lisabonu i bio je odlična prilika za upoznavanje ostalih učesnika.

Sigurna sam da sada možete zamisliti o koliko intenzivnim danima se radi, te da bi i najboljim organizatorima vremena, ukoliko su uz to i osobe širokih interesovanja, bilo prilično izazovno organizovati vrijeme za ova 4 dana da ne postoji Web Summit aplikacija. Uz pomoć nje ne samo da možete napraviti sopstveni raspored i tako ispratiti bar jedan dio govora i panela, a u međuvremenu obići izložbeni prostor velikih kompanija kao što su: Google, Microsoft, Samsung, SAP, PVH, Lush i brojni drugi, i štandove start up-ova koji su se svakoga dana mijenjali, već možete stupiti u kontakt sa nekim od učesnika, ali i govornika, te primati obavještenja o zanimljivostima vezanim za događaj, a na kraju svakog dana i rezime sa ključnim porukama.

Kako to mislite 23 konferencije u sklopu jedne?!

Pa znate li vi koliko je tehnologija širok pojam i šta sve obuhvata, a Web Summit nije tek tako najbolja konferencija na svijetu u ovom domenu? 🙂

Iako je u marketingu najgore reći da su vam ciljna grupa svi, u slučaju Web Summita teško da bih mogla da navedem profil osobe koja ne bi mogla pronaći nešto interesantno, jer u svih 5 paviljona nalazila su se 23 konferencijska stejdža, tako da je bila pokrivena svaka industrija koja ima dodirne tačke sa tehnologijom – robotika, programiranje, marketing, mediji, pa sve do spota, muzike i zdravstva, a kao šlag na torti bio je tu centralni stejdž. Dakle – s v e. Sada vam je jasno zbog čega fizički nije bilo moguće ispratiti veliki dio toga, ali organizatori su mislili i na to, pa tako ovdje možete pronaći ključne poruke i zapažanja govornika sa ovogodišnjeg izdanja konferencije.

Tako, jedan dan ste mogli početi jutarnjom jogom za Google štandom, a nakon toga čuti upoznavanje, razgovor, pa čak i međusobne šale dva robota na glavnom stejdžu, dok bi nakon toga upoznavanje sa svijetom robota mogli nastaviti na bezbroj štandova u okviru paviljona. Kada poželite kratak predah, tu je jednorog na kojem ste se mogli provozati, a taj momenat bi bio i zabilježen.

Ukoliko vas više privlači svijet luksuznih automobila, mogli ste poslušati CMO Automobili Lamborghini ili obići Porsche-ov štand, a ako je modna inudustrija vaš fah, ni na ovu temu nije falilo priče. Pored toga, prave modne poslastice mogli ste naći na PVH štandu, pa tako ukoliko ste željeli personalizovanu Calvin Klein ili Tommy Hilfiger torbu, morali ste imati debeeeeeele živce, jer je ovdje red bio ubjedljivo najduži.

Sa druge strane… ovaj tekst opet prerasta u mini roman, pa bolje da se zaustavim i jednostavno vas uputim ovdje. Kliknite, pogledajte o čemu se radi, a zahvaljivaćete mi se već posle. 🙂

P.S. Da li ste znali da prosječna osoba, tokom boravka u Lisabonu, rečenicu “Kako je sve prelijepo” izgovori svakih 30-40 sekundi?

P.P.S. Da li znate gdje ćete biti u novembru 2020?

Sanja Mračević

Sanja Mračević

Key Account Manager

Kad joj kažete da se osjeća kao kod kuće, baciće se na kreiranje sadržaja za društvene mreže i blog ili će učiniti sve da opravda nadimak produžene ruke svojih klijenata. Posjeduje super moć da haos od ideja pretvori u nešto smisleno. Možete je vidjeti kako fotka okolo naokolo i nada se da će naučiti da rukuje volanom. Osoba od kontrasta – čas je ozbiljna, čas se šali, ili kako ona kaže, “uništava” na svoj račun, a ni drama queen momenti joj nisu strani.