Kada sam počela da radim u Alicornu, shvatila sam da sam okružena ljudima koji posjeduju pregršt znanja i to, u odnosu na posao koji obavljaju, uvijek bude neobična, ali interesantna kombinacija. Pravi primjer jeste moj dragi kolega Milutin. Po struci programer, Milutin u slobodno vrijeme prati drame na YouTube-u, kreira stripove i razumije se u razne tehnike ilustracija. Zapravo, često nam se čini da nema toga u šta se ne razumije! Potrebno je samo pokrenuti temu o kojoj želite da saznate više i tu na scenu stupa Mićo, koji će vas sa lakoćom podučiti.

Tako se jednog dana razgovor vodio na temu kreiranja video sadržaja, te se on odmah ubacio ulogu učitelja: Znate, postoji jedan trening za novinare, preuzet od BBC-ja, koji te uči upravo kako da kreiraš kvalitetan video snimak ne koristeći ništa više od svog telefona. Šta mislite da i mi odradimo radionicu baš na tu temu?

Ta rečenica je bila sasvim dovoljna da se naša kancelarija pretvori u učionicu i, kao što ćete vidjeti u nastavku, Andrija postane zamorče, pa je vrlo brzo i sam prenos znanja počeo.

Ukoliko ste se i vi uvijek pitali kako da pristupite snimanju video materijala koristeći alate koje imate na raspolaganju, slijedi uputstvo:

Sara Dragojević

Sara Dragojević

Junior Community Manager

Ambiciozno, ili “cilj mi je da do 30. godine držim govor na TED Talks”. Za sebe kaže da je kreativna i svestrana, avanturista koji voli i da crta i pleše, a mi kažemo da uvijek ima bar jednu svježu ideju u rukavu koja nas obori s nogu, naročito kada su društvene mreže i kreiranje sadržaja u pitanju.

Prvi korak: Provjera

Kako Mićo o misli o svemu, svakom detalju i začkoljici, radionica je, naravno, počela sa pripremnim sadržajem. Prije nego što se zaletite, počeo je Mićo smireno i s negodovanjem, gledajući nas kako smo već upalili kamere i počeli sa snimanjem, obratite pažnju na sljedeće stvari:

 • Da li je baterija puna i ima li dovoljno memorije na uređaju ili SD kartici?
  Ne želite valjda da propustite snimanje intervjua zbog predivnog zalaska sunca koji ste snimali prošle nedjelje na moru.
 • Snimite 10 sekundi videa sa zvukom i provjerite da li se sve vidi i čuje
  Veliki je problem kada sjednete za radni sto spremni da spojite sve video snimke i tek onda shvatite da je sunce bilo previše jako i da je zvuk vjetra neutralisao riječi sagovornika.
 • Redosled kadrova je bitan
  Prije svakog snimanja je jako važno napraviti scenario, jer želite kadrovi prate priču. Na osnovu scenarija ćete znati koji su vam sve kadrovi potrebni.
 • Snimite najmanje deset sekundi svakog kadra i ne pomjerajte se dok snimate
  Deset sekundi određenog kadra vam daje mogućnost da neku scenu po potrebi skratite ili produžite, a na kraju krajeva, to vam može poslužiti i kao pokrivalica!

 

Drugi korak: Kadriranje

Sada kad smo prešli osnovne stvari bez kojih valjan snimak nije moguć, možemo preći na kadriradnje, zbog čega ste i otvorili ovaj blog post. Kako biste napravili video koji zaista prikazuje situaciju na dinamičan način i zadržava pažnju gledaoca, jako je važno da se vaš video snimak sastoji iz sljedećih 6 kadrova:

1. Krupan kadar ruku

Počnite priču sa misterijom koja će navesti gledaoce da se zapitaju o čemu se zapravo radi. Krupan kadar ruku koje nešto rade, odnosno naglasak na radnju koja se u datom trenutku odvija, navodi gledaoce da zastanu i saznaju više. 

2. Krupan kadar lica

U sledećem kadru je važno prikazati ko obavlja datu radnju. Međutim, jako je bitno ostaviti “prostor za disanje” ispred očiju/nosa. Takođe, ne zaboravite da krupan kadar lica treba da pokazuje oba oka.

3. Široki kadar

Ovim želimo da prikažemo gdje se radnja odvija: u kom se okruženju nalazi glavni junak, s kojim informacijama raspolažemo i kakvo je raspoloženje subjekta, jer baš na taj način stičemo širu sliku o datoj temi. 

 

4. Preko ramena

Ovaj kadar nam pokazuje na koji način se odvija radnja. Snimak preko ramena nas stavlja u cipele subjekta, pa je bitno obratiti pažnju na to da li je subjekat ljevak ili dešnjak.  

 

5. Neobičan kadar

Šta još gledalac treba da zna? Budite maštoviti: popnite se na stolicu, spustite se na pod, probajte da uhvatite nešto zanimljivo ispred ili iza osobe – neku osobenost lokacije ili priče.

6. Intervju

Dodatni kadar – intervju subjekta. Probajte da dobijete što bolji audio materijal i da imate pokrivalice za montažu. Pokrivalice se sastoje od dodatnog video materijala koji upotpunjava sami govor subjekta. 

Finalne napomene

 • Obratite pažnju na to da subjekat priča sa vama, a ne sa kamerom.
 • Izbjegnite bučno okruženje.
 • Koristite manualni umjesto automatskog fokusa.
 • Postavljajte pitanja koja podstiču na duže odgovore:
  Dobro: Zašto je to važno? Opišite kako ste se osjećali.
  Loše: Da li vam se sviđa? Da li ste se dobro proveli?

Nakon što smo prešli sve tehničke korake, predlažemo vam da napravite video prateći ove instrukcije, kao što smo i mi uradili na kraju naše radionice. Naravno, imali smo punu Mićovu podršku koja je otklanjala svaki, čak i onaj najmanji grč koji bi se pojavio prilikom editovanja videa, a sve to nije moglo proći bez šala i zaključka da kreiranje videa, iako ide po šablonu, sigurno ne može proći bez zabave. Samo editovanje će možda biti tema nekog od narednih postova. 🙂

U međuvremenu, igrate se sa kadrovima – nađite onaj najneobičniji ili izvucite neku zanimljivost, anegdotu ili šalu iz osobe koju intervjuišete. Na taj način ćete opustiti atmosferu i sagovornika koji će u nekom momentu vjerovatno i zaboraviti na postojanje kamere, a kvalitetan sadržaj biće zagarantovan.

Sada, kada znate konkretne korake kako snimiti dobar video, bacite se na pronalazak vašeg zamorčeta, a zatim saznajte i kako možete iskoristiti video sadržaj da se povežete sa kupcima. Za sve ostale nedoumice, znate da postoji ekipa jednoroga na koju možete računati. 🙂

Sara Dragojević

Sara Dragojević

Junior Community Manager

Ambiciozno, ili “cilj mi je da do 30. godine držim govor na TED Talks”. Za sebe kaže da je kreativna i svestrana, avanturista koji voli i da crta i pleše, a mi kažemo da uvijek ima bar jednu svježu ideju u rukavu koja nas obori s nogu, naročito kada su društvene mreže i kreiranje sadržaja u pitanju.