Kada vam se Sanja obrati na Slack-u 5. septembra sa pitanjem: “Šta radiš 5. oktobra?”, velika je vjerovatnoća da je u pitanju THE datum za koji se sprema nešto veoma bitno. Ako ste kralj ili kraljica nestrpljivosti, kao ja, još je veća vjerovatnoća da ćete istog momenta uzbuđeno kuckati: “Provjeriću, ali mislim da ništa posebno nisam planirala, A ŠTOOO?”, kliknuti send i dok ne stigne odgovor, teško ćete se fokusirati i na najzanimljiviju stvar na svijetu.

Srećom, odgovor: “Bićemo medijski partneri TEDxKotora, pa ako ti je interesantno, možeš da pođeš” stiže u roku od nekoliko sekundi, a u istom vremenskom intervalu uslijedilo je i podešavanje tajmera koji odbrojava dane i minute do ovog događaja.

Šta je TEDx?

Za početak, malo o TED-u, zato na kratko zanemarite ovo “x” u nazivu. 🙂

TED (Technology Entertainment Design) je nastao još 1984. godine i vremenom je prerastao u najpoznatiju konferenciju na svijetu koja se održava jednom godišnje. Domaćin ovogodišnjeg TED-a je bio Vankuver, a konferencija se održala u periodu od 15. do 19. aprila pod sloganom “Bigger Than Us”.

Sanja Mračević

Sanja Mračević

Key Account Manager

Kad joj kažete da se osjeća kao kod kuće, baciće se na kreiranje sadržaja za društvene mreže i blog ili će učiniti sve da opravda nadimak produžene ruke svojih klijenata. Posjeduje super moć da haos od ideja pretvori u nešto smisleno. Možete je vidjeti kako fotka okolo naokolo i nada se da će naučiti da rukuje volanom. Osoba od kontrasta – čas je ozbiljna, čas se šali, ili kako ona kaže, “uništava” na svoj račun, a ni drama queen momenti joj nisu strani.

Upoznavanje sa TED konceptom možete započeti tako što ćete poslušati 20 najpopularnijih TED govora do sada

Zbog ogromne popularnosti konferencije, kreatori TED platforme su se odlučili na globalni iskorak i od 2009. počeli davati licence za organizovanje lokalnih TEDx događaja (x – nezavisno organizovan TED događaj koji prati koncept i pravila TED-a). Kako biste stekli širu sliku, reći ću vam to da je samo u 2017. godini organizovano preko 5.000 TEDx događaja, dok YouTube kanal TEDx talks bilježi više od 2,2 milijarde pregleda.

Otkud TEDx u Crnoj Gori?

Da li je povezivanje ljudi i stvaranje zajednice koja se međusobno pomaže i razvija u cilju daljeg širenja znanja i ideja dovoljan razlog zbog kojeg bi se ova vrsta događaja organizovala na našem primorju i to već po drugi put? Naš odgovor je jedno veliko: “Da!”

Ovako je bilo na TEDxBudva

Nakon prošlogodišnjeg TEDxBudva (ukoliko niste bili na ovom događaju, govore možete poslušati ovdje), novi TEDx događaj održaće se 5. oktobra u Kotoru, u Kulturnom centru “Nikola Đurković”, pod sloganom “Reaching for the Stars”. Ukupno 11 govornika iz Crne Gore i svijeta će prezentovati svoje govore, a svaki od njih imaće manje od 18 minuta da sa 100 učesnika i milionskim auditorijumom koji prati TEDx talk YouTube kanal, podijeli ideju vrijednu širenja.

Ko su 11 odabranih?

Unuk Hitlerove desne ruke, poznato lice sa lokalnih i regionalnih konferencija, PR menadžerka čija agencija zastupa Martina Garrixa i Davida Guettu… Za sve one koji sada postavljaju pitanje: “Šta priča ova djevojka?”, samo da javim da nisam postala boginja humora (ona Sanja sa početka se ovdje ubacuje sa “još uvijek” 😀), a nisam ni slučajno pomenula baš ove ličnosti – njihove govore ćete moći da čujete upravo 5. oktobra.

Vjerovatno često čujete rečenicu koja počinje sa: “Ali to nije sve…”, zato ću ja samo nastaviti i otkriti da se na listi govornika nalaze i model i influenser koji koristi svoju platformu za ostvarivanje humanitarnih ciljeva, naša režiserka koja se bori protiv klimatskih promjena, inovator i konsultant o čijem radu piše i i Harvard Business Review, a ujedno se može pohvaliti i vođenjem punk-rock benda i… I da se zaustavim ovdje i kažem vam da više informacija o njima možete pronaći na TEDxKotor Facebook stranici ili Instagram profilu, gdje takođe možete pratiti i najave novih govornika.

Sjećate li se cifre 100 koju smo pomenuli?

Ne morate se vraćati i tražiti je po tekstu, stiže objašnjenje.

U pitanju je maksimalan broj učesnika koji mogu prisustvovati konferenciji. Zato, ukoliko želite da budete dio ovog događaja, obezbijedite svoju kartu na vrijeme. Karte možete kupiti onlajn, a sve što treba je da kliknete ovdje i dalje će vam se samo kazati. 😀

Trenutna cijena karte za TEDxKotor iznosi 30 eura, a za studente koji prilože validan identifikacioni dokument, cijena karte će biti konstantna i iznosiće 20 eura.

Alicorn ekipa vas čeka na događaju i ukoliko i vi imate neku ideju vrijednu širenja, rado ćemo vas saslušati, a možda i biti u prilici da pomognemo u njenoj realizaciji.

Vidimo se za tačno 18 dana i nešto sitno sati. 🙂

Fotografije: TEDxKotor

Sanja Mračević

Sanja Mračević

Key Account Manager

Kad joj kažete da se osjeća kao kod kuće, baciće se na kreiranje sadržaja za društvene mreže i blog ili će učiniti sve da opravda nadimak produžene ruke svojih klijenata. Posjeduje super moć da haos od ideja pretvori u nešto smisleno. Možete je vidjeti kako fotka okolo naokolo i nada se da će naučiti da rukuje volanom. Osoba od kontrasta – čas je ozbiljna, čas se šali, ili kako ona kaže, “uništava” na svoj račun, a ni drama queen momenti joj nisu strani.