Prije nego što se u tvojoj glavi razbuktaju misli poput: “Nije to za mene, pismeni iz maternjeg jezika mi je uvijek bio trauma” ili “Nemam ja talenat za pisanje”, pročitaj sljedeće: Ann Handley, direktorica content marketinga kompanije MarketingProfs i autor nekoliko bestselera, u svojoj knjizi “Everybody writes”, navodi da apsolutno svako može biti pisac i da svi već pišemo. Nezavisno od toga da li stvaraš novo književno djelo, ti već izražavaš svoje misli na različite načine – bilo da vodiš blog ili jednostavno dijeliš svoje stavove putem Twittera, zar ne?

Kako sam htjela da unaprijedim svoj stil pisanja, dobila sam preporuku od Sanje da je ovo prava knjiga koja mi u tome može pomoći. I bila je u pravu! Knjiga “Everybody writes”  je zaista fantastična, a kako bih što bolje predstavila prikupljeno znanje, okrenuću se naraciji.

Vještinu pisanja možeš naučiti na različite načine, ali sada, zarad tvoje, (a i moje) zabave, zamisli da si u francuski pisac iz 18. vijeka. 🙂

Sjediš za drvenim, izrezbarenim stolom u poluzatamnjenoj radnoj sobi. Na stolu se nalazi hrpa stare, požutjele hartije, a tebi je palo na pamet da pod svijetlom omanje svijeće, napišeš djelo zahvaljujući kojem ćeš postati poznat i konačno pokazati Monteskjeu da je tvoja filozofija ipak bolja.

U glavi već imaš zacrtan cilj i juriš ka njemu. Hitro uzimaš pero namočeno mastilom i prislanjaš ga uz hartiju, međutim, šta dalje? Mastilo kaplje, hartija ga upija, a ti kao novopečeni pisac ne znaš kako da počneš sa stvaranjem.

Bez brige, sljedećih 7 koraka, predstavljenih u “Everybody writes”, će ti pomoći da elegantno zakoračiš u svijet pisanja!

Sara Dragojević

Sara Dragojević

Junior Community Manager

Ambiciozno, ili “cilj mi je da do 30. godine držim govor na TED Talks”. Za sebe kaže da je kreativna i svestrana, avanturista koji voli i da crta i pleše, a mi kažemo da uvijek ima bar jednu svježu ideju u rukavu koja nas obori s nogu, naročito kada su društvene mreže i kreiranje sadržaja u pitanju.

1. Postavi jasan cilj pisanja – upoznaj sebe

Dobar tekst nikad neće pasti s neba, zato ne žuri. Odloži pero za trenutak. Razmisli šta želiš da postigneš svojom knjigom, blog postom ili običnim tvitom. Da li ti je cilj da budeš bolji od Monteskjea, da postaneš popularan ili da sa svijetom podijeliš svoju priču?

Kako bi postavio jasan cilj pisanja, za početak je potrebno da odvojiš malo vremena i odgovoriš na ova pitanja:

  • Šta je ono što će te izdvojiti iz mora uspješnih pisaca?
  • Zašto si izabrao baš tu temu?
  • Koji će biti tvoj lični pečat?

Često se dešava da se ljudi sapletu u moru ideja o neke koje ih navedu da skrenu sa puta prvobitne zamisli. Baš tada jasno postavljen cilj dolazi do izražaja – on služi kao kompas koji će ti u mnoštvu dobrih ideja pomoći da se vratiš toku ka kom si se prvobitno i zaputio.

2. Napravi skicu 

Sada kada si bolje razumio svoje ciljeve i (nadam se) zapisao ih, kako bi im se kasnije vratio, prelazimo na sljedeći korak – “groblje ideja”. Nema razloga za paniku, ovo je krajnje jednostavno. Sjeti se Leonarda da Vinčija i njegovih izuma. Jedan od najvećih genijalaca je za svako svoje djelo pravio skicu i grub nacrt.

Želiš da budeš uticajni pisac u 18-om vijeku, zato razmisli šta treba da uradiš povodom toga?
Tačno tako – ne plaši se da uprljaš hartiju. 

Vrlo dobro znamo i ti i ja da se misli i ideje često motaju po glavi poput nestrpljivih leptirića koji traže izlaz. Iskoristi taj nalet inspiracije i naređaj riječi na papir! Malo po malo, riječi će graditi rečenice, rečenice pasuse, pa će se ubrzo pred tobom naći stranice neobrađenog teksta punog potecijala. Ono što ti ostaje jeste stilizovanje, a vjeruj mi, mnogo je lakše suočiti se sa kreativnim neredom misaonog toka, nego sjedjeti iznad prazne hartije čekajući već gotov tekst.

3. Izbaci nepotrene rečenice

Dok pod prigušenim svijetlom dogorele svijeće prolaziš kroz kreativni nered, moraš imati nekoliko stvari na umu. Pred sobom imaš nacrt i “nabacane” misli. Sada je vrijeme da prođeš kroz cijeli tekst, a trik koji može učiniti čuda jeste – čitanje naglas. Nema mjesta stidljivosti, u tvojoj radnoj sobi ionako nema nikog ko bi mogao da čuje nedovršenu verziju.

Ovaj metod će ti pomoći da objektivno sagledaš svoje djelo i shvatiš šta bi trebalo da izostaviš. Ne treba ti suvišan tekst – budi kratak i direktan. Ne pričaj o ljudima iz 18. vijeka, već razmisli o tome da li taj pasus ili rečenica imaju svoju svrhu. Ukoliko nemaju, njihovo odsustvo neće narušiti strukturu misli, pa ih slobodno možeš eliminisati.

4. Bitan je redosled

Nakon što izbaciš sve suvišne rečenice, na hartiji ćeš već imati suštinu koju želiš da preneseš čitaocu. Vrijeme je da organizuješ tekst tako da ideja bude jasno predstavljena.

Grupiši cjeline, izdvoji teze i pomogni čitaocu da lakše konzumira sav sadržaj. Promijeni redosled pasusa tako da priča bude predstavljena na najbolji mogući način. Imaj u vidu da grupisanjem rečenica predstavljaš jednu ideju, odnosno, jednim pasusom prenosiš jednu poruku. Na taj način olakšavaš čitaocu da isprati tvoj tok misli i da bolje razumije suštinu.   

Savjetujem ti da probaš da zamisliš publiku kojoj se obraćaš. Oslobodi se i komuniciraj sa njima kao sa prijateljem. I naravno, ubaci se u ulogu čitaoca i razmisli koji bi ton najbolje uticao na tebe? 

5. Ne zaboravi na pauzu

Budimo iskreni, previše vremena provedenog u radnoj sobi (ili za računarom ako ste ipak čvrsto u današnjici) nikada ne može donijeti dobre rezultate.

Nakon što postaviš osnovu svog djela, napravi pauzu. Uzmi kaput i prošetaj po parku. Malo svježeg vazduha i  vrijeme provedeno u prirodi će ti pomoći da razbistriš glavu. Sljedeći put kada pogledaš u ispisanu hartiju, moći ćeš da čitaš odmornije i rasuđivaćeš mnogo objektivnije. To će pokrenuti potpuno novi idejni proces, pa ćeš odmah uočiti koja to karika nedostaje sadržaju. 

Zapamti, tek kada se dobra ideja od juče i danas čini odličnom, znaj da si na pravom putu.

6. Osmisli upečatljiv naslov

Kao pisac iz doba prosvetiteljstva i racionalizma, savjeti iz 21. vijeka će ti pomoći da zablistaš.

Ann je u svojoj knjizi objasnila šta sve treba da postigneš naslovom: 

  • Treba probuditi radoznalost – međutim, probaj da izbjegneš senzacionalizam. Npr. “14 iznenađujućih načina za uzgoj bundeva” je prihvatljiv naslov ukoliko je svih 14 načina zaista iznenađujuće..
  • Ispuni dato obećanje – Naslov “7 koraka do savršene priče (preuzetih iz “Everybody writes)” daje obećanje da ću zaista kroz 7 koraka objasniti kako se to postiže i da su ti savjeti preuzeti iz date knjige.
  • Upoznaj svoju publiku – Po pravilu, naslov bi trebalo da ima manje od 60 karaktera, ali ipak kombinuj razne načine i istraži koja dužina i vrsta naslova ti donosi najviše čitanosti po preferencijama tvoje publike.

Sada kada imaš jasnu formulu, ostalo je samo da smisliš upečatljiv naslov, i naravno, da prođeš kroz sedmi korak. 🙂

7. Ne zaboravi poziv na akciju

Sada kada si uzbuđen jer imaš već postavljen cilj, dobro organizovan i sažet tekst, kao i upečatljiv naslov, nemoj da se zaletiš sa slanjem tih žutih hartija na štampu (u današnje vrijeme dijeljenjem na društvenim mrežama).

Kako bi tvoj rad bio potpun, potreban je poziv na akciju i još jedno, finalno pitanje koje treba da postaviš sebi, a ono glasi: šta je ono što želiš da čitaoci urade nakon što pročitaju tvoj tekst? U zavisnosti od odgovora kreiraj poziv na akciju na interesantan način, nazavisno od toga da li ćeš postaviti pitanje na koje želiš da odgovore u komentarima, da te zaprate na društvenim mrežama, podijele priču ili pak kupe tvoj proizvod.

Sada kada imaš osnovne elemente, ostalo je “samo” da vježbaš. Znaš i sam da je praksa čudo. Bilo da svoje misli ređaš perom, olovkom ili tipkama na tastaturi, bitno je da pišeš često i da imaš osobu koja može da pročita tvoj rad i uzvrati konstruktivnim feedback-om.

Bez obzira da li tek ulaziš u svijet pisanja ili iza sebe imaš redove i redove, preporučujem ti da pročitaš baš ovu knjigu – “Everybody writes”. Nezavisno od toga da li želiš da se oprobaš u pisanju knjige, blog postova ili vođenju društvenih mreža, njeni savjeti će ti sigurno biti od velike pomoći.

Naravno, ukoliko ti je ovaj post bio interesantan, piši nam šta je sljedeće o čemu bi želio da čitaš. Dok čekaš novi blog post, predlažem ti da skokneš i do mog prethodnog teksta, inspirisanog Milutinovom video radionicom.

 Čitamo se ubrzo! 🙂

Sara Dragojević

Sara Dragojević

Junior Community Manager

Ambiciozno, ili “cilj mi je da do 30. godine držim govor na TED Talks”. Za sebe kaže da je kreativna i svestrana, avanturista koji voli i da crta i pleše, a mi kažemo da uvijek ima bar jednu svježu ideju u rukavu koja nas obori s nogu, naročito kada su društvene mreže i kreiranje sadržaja u pitanju.