Već nekoliko mjeseci se u svijetu WordPress-a intezivno priča o Gutenbergu. U skladu sa imenom, Gutenberg editor teži demokratizaciji izdavaštva, što je i cilj WordPress-a. Iako se mnogi slažu da je WordPress-u potrebna promjena zastarjelog editora kako bi bio konkurentan na tržištu, reakcije koje je Gutenberg izazvao su veoma različite. Dok korisnici koji kreiraju sadržaj željno isčekuju promjenu, developeri su uglavnom jako zabrinuti. Met Mulenveg smatra da je to ustvari očekivani strah koji svaka velika promjena sa sobom donosi, i ohrabruje što više korisnika da isprobaju Gutenberg plugin i napišu svoje mišljenje.
Mada spadam u grupu developera, obradovala me je vijest da će WordPress sam po sebi imati slične funkcionalnosti kao page builder, bez specijalne teme i dodataka, jer je to automatski podrazumijevalo uštedu resursa. Oduševljenje je splasnulo kada sam ga konačno instalirala, jer Gutenberg nije djelovao posebno napredno i više me je podsjetio na kreiranje templejta u Mailchimp-u. Osim toga što ima mnogo manje fukncionalnosti i neuporedivo lošiji interfejs od sličnih alata, nema ni mogućnost organizacije sadržaja po kolonama.
Na stranu editor, šta će biti sa onih par pluginova koje sam napisala? Da li ću morati da ih prepravim kada Gutenberg postane sastavni dio osnovnog koda i opet naučim kako se piše plugin? Ako je to za veće dobro, u redu je, imam ih tek nekoliko, ali šta je sa developerima koji se samo time bave? Da li će svi moji divni sajtovi koji koriste Divi temu prestati da rade, ili nikad više neću ažurirati WordPress i sajt će mi biti ranjiv? Met sigurno neće dozvoliti da Gutenberg bude nekompatibilan sa starim stvarima, ali koliko će dugo gomilati podršku za stari kod? Morala sam da se podsjetim da u opisu Gutenberga stoji upozorenje da je to beta verzija, da nije spreman za produkciju, da se na njemu i dalje radi i da je to generalno dobar cilj, ali da smo daleko od njega.
Ivana Ćorović

Ivana Ćorović

Frontend Developer

Uz vječiti osmjeh i tiho pjevušenje transformiše dizajnerske zamisli u funkcionalna interaktivna rješenja. Njen pixel-perfect osjećaj se u timu smatra magijom. Obično tiha, zna da svojim dosjetkama i neočekivanim komentarima zasjeni i najveće kreativce. Voli i da članove tima vrati u realnost sa svojim “no nonsense” pristupom životu.

Šta je uopšte Gutenberg?

Trenutno samo plugin, Gutebnerg je ustvari naziv poduhvata kojim bi se revolucionarizovao način kreiranja sadržaja u WordPress-u. Osnovni cilj Gutenberga je da postane novi, savremeniji WordPress editor u kome će se smanjiti oslanjanje na shortcode-ove i HTML kod. Na taj način će kreiranje „bogatog” sadržaja  biti jednostavnije i intuitivnije prosječnim korisnicima. Riječ je o tekstualnom editoru koji nudi različite blokove čiji se sadržaj, izgled i raspored mogu mijenjati u samom editoru, na sličan način na koji to omogućavaju dodaci kao što je Divi Builder. Još uvijek je nepoznato koliko će Gutenberg i postojeći page builder dodaci biti kompatibini.

Prva verzija Gutenberga će biti page i post builder, ali je planirano da se ode korak dalje i da se konceptom blokova zamijene vidžeti i meniji, kao i da se kasnije razvijaju teme u kojima će biti moguće koristiti blokove za čitav sajt. Osim što će korisničko iskustvo biti mnogo jednostavnije i intuitivnije, korisnici će moći da razumiju vezu između strukture i vizualnog prikaza svog sajta mnogo bolje nego sad.

Krajnji cilj je da ovaj plugin postane dio samog WordPress-a, kako bi ostali pluginovi i teme mogli da se grade na njegovoj infrastrukturi. Vremenom bi se na taj način smanjio i pojednostavio kod samog WordPress-a, kao i broj njegovih interfejsa.

Gutenberg je već sada responzivan, što znači da je uređivanje sadržaja veoma lagano izvodljivo i na telefonu. Gutenberg oslobađa veći dio ekrana za uređivanje teksta, i teži da se čitav proces odvija sa što manje odvlačenja pažnje. Veoma je lak za korisnike koji tek počinju da koriste WordPress, a developerima tema i pluginova pruža mogućnost kreiranja sopstvenih blokova.

Još jedna zanimljiva težnja Gutenberga je posebno pretvaranje kopiranog sadržaja iz Word-a, Markdown-a i GoogleDocs-a u odgovarajuće blokove.

Da li će Gutenberg zamijeniti TinyMCE?

Svi korisnici WordPress-a navikli su na TinyMCE editor, iako možda ne znaju da se tako zove. Izgrađen je u JavaScriptu, nezavisan od platforme i ima svoj API pomoću koga se mogu kreirati dodatne funkcionalnosti.

Andrew Roberts, vođa TinyMCE tima koji je član i Gutenberg tima od samog početka, skrenuo je pažnju na Pull Request (#1394) na kome se trenutno radi, a koji bi trebalo da pretvori Gutenberg u „omotač” sadašnjeg tekst editora kako bi postojeći pluginovi i dugmad mogli da rade. Ostaje da se vidi da li će ovaj dio biti uključen u konačnu verziju Gutenberga.

Prema riječima Meta Mulenvega, Gutenberg koristi TinyMCE, tako da ga možemo posmatrati kao novi način pristupa TinyMCE-ju. Budući da će Gutenberg postati dio podrazumijevanog WordPress iskustva, postojaće plugin za korisnike koji žele da koriste nešto što više liči na sadašnji pristup.

Pristupačnost Gutenberga

WordPress zajednica je jedna od vodećih u zagovaranju pristupačnosti veb sadržaja. Prema WordPress-ovim standradima kodiranja pristupačnosti sadržaja (WordPress Accessibility Coding Standards ), sav novi ili ažurirani kod mora da bude u skladu sa WCAG 2.0 uputstvima nivoa AA. Da bi i Gutenberg bio u skladu sa pomenutim standardom, Rian Ritvild, koja je predvodnica projekta pristupačnosti WordPress sadržaja, pozvala je sve eksperte za tu oblast da pomognu. Od lansiranja Gutenberga, mnogi su izrazili nezadovoljstvo njegovom (ne)pristupačnošću, ali činjenica je da su već u trenutnoj verziji (1.1) mnogi problemi otklonjeni, što govori u prilog timu koji na tome radi.

Drugo mišljenje:

Generalni pravac u kome Gutenberg usmjerava budućnost WordPressa je ispravan. TinyMCE je relikt prošlosti koji je, makar u tehnološkom smislu, morao biti zamijenjen nečim modernijim.

Odbojnost developera prema promjeni tehnologije je uvijek prisutna, ali su potrebe korisnika one koje na kraju odlučuju.

Te potrebe su, nažalost, i glavni problem koji, po mom skromnom mišljenju, Gutenberg ima. Kao alat koji treba da služi stvaranju članaka – nečega što se uglavnom radi kucanjem na tastaturi, nevjerovatno je koliko akcija mišem i dodatnih sporednih stvari treba uraditi. Odavno nisam vidio nešto što izgleda toliko svedeno i minimalno, a da u korištenju odaje osjećaj prenatrpanosti.

Trenutno, Gutenberg izgleda u jednakoj mjeri kao demonstracija Reactove moći i (khm) reaktivnosti koliko i kao funkcionalni alat za uređivanje sadržaja. Za veliki broj korisnika to je nešto što će usporavati i otežavati, a ne ubrzavati i olakšavati njihov rad, a to je loša stvar.

Milutin Pavićević

UX dizajner

Mada su prve reakcije na Gutenberg bile pretežno negativne, većina korisnika nije uzela u obzir da je ovaj projekat tek u Beta verziji. A WordPress-u je ova promjena svakako potrebna, čemu svjedoči veliki broj tema, dodataka i servisa koji su u suštini website builder-i nakalemljeni na WP.

Problemi sa licencom ReactJS bilblioteke su veliki. Mada je Met Mulenveg na svom blogu umirio kritičare uvjerenjima da se već bira zamjenska biblioteka i dalje ostaju otvorena pitanja. Koja će biblioteka biti korištena?  Ako je vjerovati zajednici, glavni kandidati su Vue.js i PREACT. Ali ostaje pitanje koliko Gutenberg može biti spreman za verziju 5, posebno kada uzmemo u obzir da se veliki dio koda mora prepisati. Procjene da je to posao od nekoliko nedelja koju je g. Mulenveg dao u svom blogu mi se čine previše optimističnim, posebno ako favorit zajednice Vue bude izabran.

Čini mi se da je ovo pogrešan trenutak da se Gutenberg uvede u samo jezgro WordPress-a. Vjerovatno bi sa stanovišta zajednice, sigurnosti i same funkcionalnosti Gutenberga bilo sigurnije ostaviti Gutenberg kao plugin.

Andrija Vučković

Full Stack Developer

Kada se očekuje Gutenberg?

Gutenberg je najavljen kao sastavni dio WordPress 5.0 verzije. Trenutno je aktuelna verzija 4.8.2, tako da, prema mišljenjima mnogih, 5.0 nije daleko. Metovo uvjeravanje da će WordPress 5.0 izaći tek kad Gutenberg bude spreman, a ne obratno, donekle je umirilo mnoge koji su bili zabrinuti da Gutenberg neće imati vremena da se razvije kvalitetno, i da njegov dolazak neće dočekati spremni.

U međuvremenu, svima koji su zainteresovani ili koje koriste WordPress preporučujemo da instaliraju Gutenberg i uključe se ukoliko imaju predlog za njegovo poboljšanje.

UPDATE: 26. septembra je Facebook promijenio licencu za React i otarasio se problematične klauzule o patentima. React 16 je sada dostupan pod MIT licencom, kao i React 15.6.2, za sve koji nisu u mogućnosti da odmah odrade nadogradnju. Zasijenčeni dio članka ispod, zbog toga, vjerovatno ne odražava aktuelnu situaciju.

Gutenberg i React.js

Trenutno je jedna od najvićih briga developera činjenica da Gutenberg koristi React.js biblioteku. React je JavaScript bibilioteka za pravljenje korsničkih interfejsa čiji su glavni ciljevi obezbjeđivanje brzine, jednostavnosti i skalabilnosti. React održavaju Facebook, Instagram i zajednica zasebnih developera i korporacija. Inicijalna verzija React-a je koristila ALv2 (Apache License, Version 2.0). Riječ je o licenci koja dozvoljava slobodu korišćenja softvera u bilo koju svrhu, njegovu distribuciju, modifikaciju, kao i distribuciju modifikovane verzije softvera (u skladu sa uslovima licence), bez plaćanja nadoknade. Međutim, kasnije je Facebook mijenjao licencu, a trenutna verzija sadrži klauzulu koju prenosimo u cjelosti, zbog nezahvalnosti prevođenja pravne terminologije.

The license granted hereunder will terminate, automatically and without notice, if you (or any of your subsidiaries, corporate affiliates or agents) initiate directly or indirectly, or take a direct financial interest in, any Patent Assertion: (i) against Facebook or any of its subsidiaries or corporate affiliates, (ii) against any party if such Patent Assertion arises in whole or in part from any software, technology, product or service of Facebook or any of its subsidiaries or corporate affiliates, or (iii) against any party relating to the Software. Notwithstanding the foregoing, if Facebook or any of its subsidiaries or corporate affiliates files a lawsuit alleging patent infringement against you in the first instance, and you respond by filing a patent infringement counterclaim in that lawsuit against that party that is unrelated to the Software, the license granted hereunder will not terminate under section (i) of this paragraph due to such counterclaim.

Šta ovo znači?

Facebook se ovom klauzulom postarao da (skoro) ne možete da ga tužite dok god koristite React. Apache je odlučio da ga stavi na crnu listu dok tu klauzulu ne promijeni, ali Fejsbuk je ostao pri svome. WordPress je glasno podržavao React i zasnivao razvoj Gutenberga na njemu, ali će, s obzirom na novonastale okolnosti i uticaj koji Apache ima na njegovu zajednicu, vjerovatno biti prinuđen da od Reacta odustane.

Čeka se zvanična odluka da li će React u Gutenbergu biti zamijenjen, i čime.

Ivana Ćorović

Ivana Ćorović

Frontend Developer

Uz vječiti osmjeh i tiho pjevušenje transformiše dizajnerske zamisli u funkcionalna interaktivna rješenja. Njen pixel-perfect osjećaj se u timu smatra magijom. Obično tiha, zna da svojim dosjetkama i neočekivanim komentarima zasjeni i najveće kreativce. Voli i da članove tima vrati u realnost sa svojim “no nonsense” pristupom životu.