Domen .ME

Online platforma po mjeri korisnika

Domain.me veb sajt na dnevnom nivou posjeti desetine hiljada korisnika iz cijelog svijeta. Naš posao je da razumijemo potrebe tih korisnika i da vodeći računa o cilju kompanije DoMEn optimizujemo sadržaj i korisnički dizajn.

Alicorn radi na online prisustvu kompanije DoMEn već dugi niz godina što uključuje ne samo održavanje veb sajta, već i razvoje veb aplikacija, editorijal i pisanje bloga, upravljanje online zajednicama i osmišljavanje i sprovođenje kampanja za razna inostrana tržišta. Ipak, ovo nije priča o tome, već o povećanju saobraćaja i konverzija na sajtu, što i jeste glavni cilj kompanije DoMEn. Jedan od projekata na koji smo posebno ponosni je finansijski rezultat koji smo postigli za DoMEn, gdje smo malim izmjenama u najvažnijem modulu veb sajta smanjili broj koraka pri registraciji domena.

Pogledajte još neke od projekata koje smo radili za kompaniju DoMEn ovdje.

Izazov: A/B testiranje

Smanjenje trenja u procesu registracije će dovesti do porasta broja registracija, a to će isplatiti ulaganje u razvoj.

Odluka da smanjimo broj koraka koje korisnik mora da prođe do postizanja cilja je naizgled bila lagana, ali je suština promjene, iako vizuelno minimalna, zahtijevala komplikovane izmjene u procedurama u pozadini te je iziskivala značajni razvoj. Da bismo opravdali ulaganje u razvoj novih pozadinskih procedura morali smo da odradimo testiranje opravdanosti ulaganja.

Ovo testiranje ie obuhvatilo A/B testing:
Postavljene su dvije verzije naslovne strane sajta, pri čemu je određeni dio saobraćaja preusmjeren na verziju sa novim procesom registracije domena. Sprovedeni A/B test je pokazao, uz interval povjerenja od 99%, da nova verzija naslovne strane veb sajta generise 26% više konverzija što, pretvoreno u monetarnu dobit, predstavlja povećanje prihoda od 9,500 eura na godišnjem nivou. Mogli smo da nastavimo dalje. 🙂

%

Interval povjerenja

%

Uvećanje stope konverzije

Očekivano povećanje prihoda na godišnjem nivou

Izazov: prilagođavanje sajta za različite ciljne grupe

Razvoj mogućnosti prilagodjavanje naslovne strane posjetiocima sa različitih tržišta.

Kako se radi o timu nadasve ambicioznih ljudi, ni ovo što smo postigli nam nije bilo dovoljno. 🙂 Odlučili smo da napravimo korak dalje i kompaniji koja je posvećena ličnoj komunikaciji sa korisnicima, a koja posluje na velikom broju inostranih tržišta sa različitih kulturama, običajima i jezikom komunikacije, omogućimo da tu ličnu komunikaciju zaista i pruži. Ono što je uslijedilo je razvijanje modula koji putem UTM linka prepoznaje odakle je korisnik došao i plasira sliku i tekst koji odgovara tom korisniku.

Posjetilac iz Brazila sada vidi sliku osobe sa kojom može da se poistovjeti, najbitnije informacije su predstavljene njegovim maternjim jezikom a ponuđeni partneri su iz zemlje iz koje dolazi.

Ono što možete vidjeti u nastavku jeste kako izgleda naslovna strana za posjetioce iz Brazila. Primijetićete da slika odgovara tržištu a da je modul pretrage domena preveden na portugalski. Preporučeni registrari su sa brazilskog tržišta a u prvom redu su oni sa kojima je kompanija DoMEn ugovorila promotivnu cijenu domena za ovaj period. Na ovaj način dobijamo sve prednosti više-jezičnih sajtova bez nepotrebnog umnožavanja sadržaja, zauzimanja većeg prostora na serveru i usporavanja rada sajta.
Domain flow

Rezultat: Jedan vebsajt, prilagođen različitim ciljnim grupama i govornim područjima, sa intuitivnim i integrisanim procesom registracije proizvoda.